fbpx

Najlažja pot do urejenih poslovnih financ s.p.-jev

Lastniki s.p.-jev imamo vedno preveč dela, da bi se ukvarjali še s financami podjetja. In to vodi v kaos. Kaos na področju davkov, kaos ob gospodarskih nihanjih in kaos ob dodatnem zaposlovanju.

S tem člankom te želim opremiti z enostavnimi koraki za urejene poslovne finance tvojega podjetja, ki ti bodo omogočili prostor za rast in te opremili za dolgoročno vzdržnost tvojega podjetja.

 

TI NISI TVOJE PODJETJE

Četudi imaš odprt s.p. in zanj odgovarjaš s svojim celotnim premoženjem, je pomembno od prvega dne ločiti osebne finance in poslovno dejavnost.

Kako? Z ločenim osebnim in poslovnim računom.

Zakaj je ta ločitev pomembna?

V prvi vrsti zato, da omogočiš poslovni dejavnosti nadzor nad stroški in prihodki podjetja. Drugič pa zato, da sam/a nimaš idej o korenitem povečanju lastne finančne situacije v mesecih, ko gre podjetju dobro. Namreč, ko podjetje prvič zasluži npr.5000€ prihodka, smo zelo hitro pripravljeni povečati stroške potovanj in luksuznega življenja, namesto da bi razmišljali o mesecih, ko morda podjetje ne bo v najboljši koži in bo potrebovalo dodatni denar zgolj za kritje rednih stroškov.

Ločitev med poslovnim in osebnim računom je potrebna tudi zaradi ideje, da se kot podjetnik/ca pojavljaš v dveh vlogah: kot zaposleni in kot zaposlovalec. In kot zaposlovalec najbrž nisi navdušen/a, da ima tvoj zaposleni poln dostop do prihodkov podjetja?

 

Ločena računa te postavita na mesto, kamor si želiš pripeljati svoje podjetje v naslednjih letih: na točko, ko lahko zaposliš zunanjo osebo. Osebo, za katero boš točno vedel/a, kakšne odgovornosti ima in kakšno plačilom ji lahko ponudiš za opravlljeno delo.

 

Več o NASVETIH ZA UREJENE POSLOVNE FINANCE, si poglej v videu.

 

MESEČNO VARČEVANJE ZA DAVEK NA DOBIČEK

Davek na dobiček nas vedno preseneti in tudi razjezi, saj večinoma zanj nimamo pripravljenih sredstev vnaprej.

Pozabljamo, da imamo kot samostojni podjetniki privilegij, da davek državi plačamo na koncu, glede na ustvarjeno razliko med prihodki in stroški in ne na začetku, kot je to značilno za preostala podjetja in njihove zaposlene (še pred prejemom plače na trr jo za delavca obračuna delodajalec).

 

Najboljši način, da nas davek ne preseneti, je, da mesečno privarčujemo približno 10% prihodkov (na varčevalnem ali bonus računu podjetja), ki je namenjen posebej za plačilo davka na dobiček.

 

DOBRI MESECI V PODJETJU SO OSNOVA ZA KREPITEV NUJNOSTNEGA FONDA

Za dolgoročno vzdržnost podjetja je najbolj pomembna likvidnost za kritje tekočih stroškov. Le-to moramo podjetju zagotoviti v mesecih, ko gre podjetju dobro, da nas ne zadane v slabih mesecih. Za ohranjenje likvidnosti tudi v težkih mesecih zadostuje, da imamo na strani denar za od 4-6 mesecev stroškov. Ta denar nabiramo in hranimo na ločenem varčevalnem računu podjetja.

 

V resnici je zgolj nekaj pravih korakov dovolj, da ohranimo podjetje na varni strani in se izognemo negativnim statistikam, ki pravijo, da večina podjetij ne preživi prvih 5 let poslovanja.


            
Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

We understand the importance of approaching each work integrally and believe in the power of simple.

Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)
Cart

V košarici ni izdelkov.

sl_SISlovenian
Cookie Consent with Real Cookie Banner