fbpx

Kako obvladati svoj denar do te mere, da ti pomaga živeti udobneje in te ne obremenjuje?

Z razvijanjem dobrih denarnih navad. Beri dalje za sedem dobrih denarnih navad, ki bodo spremenile tvojo miselnost o denarju

Sedem pravljičnih navad, da ti denar olajša življenje

 

1. Postavi dolgoročne (denarne) cilje in jim določi prioritete

Denarne cilje je v resnici zelo enostavno postaviti, zatakne se nam pri doseganju le-teh. Zakaj?  Enostavno zato, ker od trenutka postavitve pogosto nimamo več fokusa nanje, temveč le sledimo življenju in dovolimo, da nas nosi dnevni tok. Tako vedno prihajajo novi nakupi in nove želje, ki nas istočasno oddaljujeo od denarnih ciljev. Izbrisano:

Nasvet zate: postavi si denarne cilje in jih ovrednoti po pomembnosti. V naslednjem koraku si s pomočjo videa za vsak cilj odgovori na vprašanja in si zapiši pot do dosege cilja.

2. Odnos do denarja, kako ceniš denar, ki pride oz. ki ga imaš, kakšno vrednost mu daješ

Ali res ceniš vsak €, ki pride na tvoj račun? To najbolje pokažejo tvoje navade, kaj z njim narediš vsak mesec. Zavedaj se, da v kolikor ga sam/a ne ceniš, ga bodo drugi zate še toliko manj.

3. Priznaj si “koliko zapraviš oziroma ali preveč zapraviš

Vem, najlažje je reči, da je plača prenizka in življenje predrago, zato so naši prihranki prenizki. Žal ti moram povedati, da bi v približno 90% zgolj sprememba prioritet pripomogla k temu, da bi nam mesečno ostalo nekaj denarja, ki ga lahko namenimo za dolgoročne cilje.

Pri tem si zopet pomagaj s postavljanjem vprašanj: “Kaj si želim, kaj potrebujem in koliko zmorem oz.ali sploh rabim

4. Usmeri se v dolgove, ki jih imaš (bančne kartice, limiti, posojila, lizingi, …);

Redna poraba na kartici in življenje z lizingi so nahitrejša stvar, ki te oddaljujejo od življenja, kakršnega si želiš. Izbrisano: Ohranjajo te namreč v zavedanju, da si lahko privoščiš več, kot zaslužiš. Takšno razmišljanje vedno vodi v prekomerno  zadolženost, ki ti v resnici onemogoča razmišljanje v prihodnost

5. Najprej plačaj sebi

Pomeni, da ob prejemu plače niso prva prioriteta položnice, temveč se usmeri v varčevanje za svojo prihodnost. S tem privarčevanim zneskom si lahko pokriješ stroške izobraževanja, lahko varčuješ za bodoče investicije in predčasno odplačuješ kredite.

6. Del denarja nameni za zabavo

S tem nagradiš sebe za vsak mesec, ko si obvladal/a svoj denar in prideš do izkušnje, da si sam/a gospodar svojega denarja. To je nedvomno boljše kot biti suženj denarja in mesečnih stroškov, ne?

7. Obvladaj svoj denar z vodenjem evidence prihodkov in odhodkov

Vodenje evidence prihodkov in odhodkov ti da vpogled v realno stanje in te hkrati opogumlja za prihodnost.

 

Z vpeljavo samo teh sedmih navad si opremljen/a za dolgoročno stabilno delo z denarjem, ki ti bo olajšalo življenje. Če želiš pri obvladovanju denarja mojo pomoč, klikni sem

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

We understand the importance of approaching each work integrally and believe in the power of simple.

Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)
Cart

V košarici ni izdelkov.

sl_SISlovenian
Cookie Consent with Real Cookie Banner