fbpx

Pogled v leto 2023 – kaj nas čaka?

𝗩𝗲𝗹𝗶𝗸𝗼 𝗷𝗲 𝗻𝗲𝘇𝗻𝗮𝗻𝗲𝗴𝗮, 𝘃𝗲𝗻𝗱𝗮𝗿 𝘀𝗲 𝗺𝗼𝗿𝗱𝗮 𝘀𝗸𝗿𝗶𝘃𝗮 𝗻𝗲𝗸𝗮𝗷 𝗱𝗼𝗯𝗿𝗲𝗴𝗮.

Medtem ko se posamezniki pripravljamo, da bomo obrnili stran po burnem letu 2022, se žal za vlagatelje ne obeta nič manj dinamike v letu 2023. To pomeni, da bo tudi v 2023 potrebno velik poudarek nameniti pravim strategijam za dolgoročne naložbe in se z grajenjem potrpežljivosti prebiti skozi zahtevno obdobje.

Od vseh težkih preizkušenj leta 2022 nas je najbolj prizadel ekspresen in močan DVIG OBRESTNIH MER. 

Sedaj v januarju sem slišala že nekaj primerov posameznikov, kako jim je višja obrestna mera dvignila mesečne stroške.

“Od junija 2022 do januarja 2023 se mi je mesečna anuiteta povišala iz 410 na 600€”.

“Imam kredit s spremenljivo obr.mero. Kredit sem vzela feb 2022 po ugodni obr.meri, sedaj s temi povišanji sem prišla na 140€ višjo anuiteto”

 

Z vidika centralnih bank je dodatno tiskanje poceni denarja trenutno neizvedljivo, saj je edini način za ustavitev visoke inflacije v višanju obresnih mer.

Tudi zgodovinski podatki kažejo, da obrestne mere, ki smo jim bili priča od 2008 dalje, niso realne in da je pomembno ozavestiti, da 4-5% obrestne mere niso nič posebnega.

Seveda bomo posledice hitrih dvigov obrestnih mer čutili tako posamezniki kot gospodarstvo. Kazale se bodo v povišanju števila brezposelnih (ki je trenutno na zgodovinsko nizki ravni tako v Sloveniji kot po svetu), saj bodo številna podjetja prisiljena v odpuščanja in stečaje. Povečanje brezposelnosti ob višjih cenah (inflacija) in padcu gospodarske aktivnosti nas vodi v RECESIJO.

Obetajo se ŠTIRJE MOŽNI SCENARIJI ZA RECESIJO v 2023-2024, o katerih govorim spodaj.

1️⃣ Manjša recesija

Obrestna mera in brezposelnost ostaneta nekje na 4 %. BDP ohranimo blizu pozitivne ničle.

Verjetnost zanjo je zelo majhna, saj zaradi dvigov stroškov (od visokih cen energentov, do zvišanja minimalne plače in viskoih stroškov posojil) upravičeno pričakujemo dvig brezposelnosti in padec bdp.

2️⃣ Stanje normalne recesije,

kjer bodo obrestne mere šle tudi do 7 %, saj so edini možen ukrep centralne banke na visoko inflacijo. Brezposelnost se
lahko dvigne tudi na 6 %. BDP lahko pade na -3 % kar pomeni stagnacijo gospodarstva.

3️⃣Obdobje globoke recesije

V tem obdobju bo BDP padel za 3 %, inflacija bo ostala na 10 %. Banke imajo še vedno cilj inflacijo spustiti na 2% letno, kar bo pomenilo močan dvig obrestnih mer na 8 ali 9%. Ta situacija je najbolj realna glede na sedanje stanje in je precej podobna kot finančna kriza 2007/08..

4️⃣TRD “BETONSKI” PRISTANEK

To bi pomenilo največje možne padce in nas vrnilo v leto 1972 ali 1929. V veliki meri je odvisna od vojne in cen nafte, vendar verjetnost zanjo ni ravno velika.

 

Za dodatne informacije in odgovor, zakaj se pričakuje določena stopnja recesije, si poglej v videu.

Kaj to pomeni za investicije? Ali to pomeni, da letos ne bomo nič investirali? Katere strategije bomo uporabili?

Z mojega vidika je 2023 najboljše leto za investiranje, saj so zečtne nakupne vrednosti nizko in omogočajo ustvarjanje lepih donosov, ko se bodo trgi pobrali.

V takšni situaciji je smiselno slediti načelu invstiranja skozi obdobje, kar poenostavljeno pomeni, da celoten znesek za investiranje v letošnjem letu porazdelimo na več časovnih trenutkov in ne kupimo vsega naenkrat.

Trenutek pri investiranju je zanimiv tudi za obveznice in v zlato, vendar ne več kot 10-15% skupnega zneska za investicije.

 

Kdo bo torej zmagovalec recesije?

Zapomni si, zmagovalci so vedno tisti, ki so bili v času recesije pogumni in jih pri tem ne vodita panika in strah.

Da vstopiš v letošnje leto pripravljen/a, pripravljam mojo prvo skupinsko delavnico. Delavnica bo 14.1.2022 ob 18.00 in traja 3 ure. 3ure, da te naučim vsega o investiranju. Več o delavnici in prijava tule. Hitro, ker so prosta samo 3 mesta!

 

 

 

 

Subscribe
Notify of
guest
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments

We understand the importance of approaching each work integrally and believe in the power of simple.

Melbourne, Australia
(Sat - Thursday)
(10am - 05 pm)
Cart

V košarici ni izdelkov.

sl_SISlovenian
Cookie Consent with Real Cookie Banner